Kind houding

picsart_09-30-12-57-55

Kindhouding, child’s pose of balasana. Deze houding wordt gebruikt als rustmoment. Om te ontspannen en om los te laten. Om even terug te komen bij het ritme van de ademhaling. Om je weer bewust te worden van het moment waar je je bevind. Kindhouding zorgt voor een gevoel van veiligheid en geborgenheid omdat dit dezelfde houding is van een ongeboren baby in de baarmoeder. Voor veel mensen een fijne houding om te ontspannen… Maar niet iedereen vind rust en ontspanning in deze, op het oog, simpele houding. Het vergt best wat fexibiliteit van het lichaam.

 

Wat je misschien nog niet wist over kindhouding:

– Het veroorzaakt een flinke strekking in de enkels en een misschien nog wel grotere strekking in de knieën. Heb je last van knieën en/of enkels, maak dan goed gebruik van props (hulpmiddelen zoals blokken en bolster), of pas de houding aan jouw lichaam aan.

picsart_09-30-12-56-40

picsart_09-30-12-57-20-1

picsart_09-30-12-43-36

picsart_09-30-12-58-44

– Je maakt een flinke voorover buiging waarbij er een ronde rug gemaakt wordt. Doordat het bovenlichaam op de bovenbenen rust krijgen de heupen hierdoor ook een flinke druk. Door de knieën iets uit elkaar te brengen, kan het lichaam wat lager zakken en krijgen de heupen meer ruimte om te strekken.

picsart_09-30-12-59-35-1– Door de vooroverbuiging krijgt de wervel kolom een weldadige strekking. Dit is weer van invloed op het zenuwstelsel, welke langs de wervelkolom loopt. Het strekken, en dus stimuleren, van het zenuwstelsel zorgt voor het verlagen van de hartslag, de bloeddruk en het cortisol niveau (stresshormoon).

– De houding moedigt aan om diep te ademen in de buik waardoor ook de ribben goed uitzetten. Door deze masserende beweging van de buik tegen de bovenbenen krijgen ook de organen een zachte massage, wat weer van invloed is op de spijsvertering.

– Kindhouding is een goede tegenbeweging na andere (intensieve) houdingen zoals omgekeerde houdingen en achteroverbuigingen. Het zorgt voor een mooie balans tussen inspanning en ontspanning.

En dat is toch waar we yoga voor doen?! Het zoeken van een mooie balans. Zowel op de mat als daarbuiten.

Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen met kindhouding.

2 gedachten over “Kind houding

  1. Pingback: Meet the bloggers... Meet Jessica

  2. Pingback: Boom tips! | YogaYess

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *