Less is More! Ook bij yoga

Toen wij vorig jaar gingen verhuizen, was het noodzakelijk om flink wat spullen weg te doen. Ons huidige huis is een stuk kleiner dan het vorige, dus het kon niet anders dan flink hakken in de voorraad die we in 21 jaar hadden verzamelt. Vuilniszakken vol gingen weg. En wat een fijn gevoel was dat!
Weg met alles wat we toch nooit meer gebruikten.

Dat opruimen, sorteren en wegdoen geeft zo’n fijn gevoel! Je ervaart ruimte, niet alleen materieel, maar ook geestelijk. Het blijkt maar weer dat je helemaal geen spullen nodig hebt om je goed te voelen…. Al lijkt dat in eerste instantie wel zo.
Een nieuw kledingstuk, nieuwe tas of een nieuwe keukenhulpje kan je in eerste instantie zó blij maken dat het lijkt alsof je dat écht nodig had om je compleet te voelen. Maar na een tijdje voel je je weer net als anders en snak je wéér naar iets wat je compleet maakt. Geluk, ruimte en vrijheid zit natuurlijk niet in die spullen. Dat is er allemaal al.
In jezelf. Begraven onder een laag vooroordelen, gewoontes en conditioneringen.

Geen spullen meer kopen, je huis en je leven ‘ontspullen’ is tegenwoordig echt hip en noemt men minimalisme. En dat minimalisme is door te voeren op heel wat andere vlakken dan alleen geen spullen meer verzamelen. Je ontdoen van alle chemische stoffen in voedsel en cosmetica bijvoorbeeld. Of zo min mogelijk afval produceren. Afscheid nemen van mensen die je alleen maar energie kosten en juist energie steken in die paar échte vrienden. Je kunt het toepassen op alle vlakken van je leven waarvan jij vind dat het te vol, te veel, te verstikkend is.

Minimalisme is het doelbewust aandacht schenken aan de dingen waaraan we de meeste waarde hechten en het verwijderen van alles wat ons daar van afleidt. Het is voor iedereen die meer wil halen uit minder (boek: meer door minder van Joshua Becker).
En zo kun je dit minimaliseren dus ook doorvoeren in de yoga. Er zijn talloze yoga spulletjes te verkrijgen die je níet nodig hebt. Ja, ze zijn wel allemaal heel leuk. Maar hebben totaal geen functie.
Een mat is alles wat je nodig hebt (en eigenlijk dat niets eens, want de vloer alleen al volstaat). Een mat, je aandacht en je ademhaling. Je hebt zelfs geen blokken, bolster, riem of andere soorten props (hulpmiddelen) nodig. Alles is al te vinden in je huis. Een kussen, een dekentje en een dik boek.

Ook zijn er inmiddels ontelbare yogahoudingen. Allerlei soorten yogastijlen en yogacombinaties (afroyoga bijvoorbeeld. Afrikaanse dans en yoga ineen).
Alle yogahoudingen die er bestaan hebben hetzelfde doel: het soepel maken van lichaam en geest. Daarbij maken we gebruik van voorover buigingen, achterover buigingen, zijwaartse buigingen, omgekeerde houdingen, balanshoudingen en twists.
Voor een volledige yogapractice zou je dus voldoende kunnen hebben aan de volgende houdingen.

ademhalingsoefening in kleermakerszit
-kat/koe beweging (het bol en hol maken van je rug op handen en knieën )
kindhouding

       –neerkijkende hond

opkijkende hond of cobra

staande vooroverbuiging 

driehoek 

-Krijger 2 

-boom 

liggende twist 
kaars 

brug 

Alle aspecten zitten in deze serie. Het kost je hooguit een kwartier.
Maak je leven simpel en ontdoe je van alles wat ruis veroorzaakt.

Google maar eens op minimaliseren en vind leuke blogs en andere info.
Ik ben benieuwd of jij al aan minimaliseren doet en op welk vlak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *