De zoektocht geïndigd

 

Na jaren van zoeken naar een methode, een manier om me rustig, kalm en tevreden te voelen, kwam ik in 2004 terecht bij yoga.
In die tijd nog lang niet zo hip als nu. Maar interessant genoeg om eens een proeflesje te doen. Yoga zou weldadig zijn voor lichaam en geest, je ontspanning brengen en je lichaam weer soepel maken. Nou, dat kon ik wel gebruiken met een tweeling van 4 jaar, een chronische vermoeidheid en regelmatig migraine.

En ze hadden gelijk!
Het was heerlijk. Ik dacht hét gevonden te hebben.
Yoga bracht me zoveel rust en ontspanning. Eenmaal op de mat, samenkomen met de bewegingen en m’n ademhaling was ik volledig in het moment en was alles goed.
M’n hoofd was leeg, m’n lijf voelde soepel, lichamelijke klachten verdwenen.

Maar toch….
Er waren nog regelmatig momenten dat ik me gestrest voelde en niet lekker in m’n vel zat.
Zodra ik vanaf de mat weer de dagelijkse hectiek inging was er soms niets van die rust meer over.
En dat was raar. Niet oké, vond ik. Ik was tenslotte nu yogadocent, dan hoorde je toch altijd zen te zijn? Dus zette ik mijn zoektocht weer voort naar manieren om van nare gevoelens af te komen, als de yogamat niet hielp.

Ach, wat had ik het mis.
Wat zat ik ernaast door te denken dat iets buiten mij me een bepaald gevoel kon geven.
Ik ontdekte de 3principes en er ging een wereld voor me open. En wat was het antwoord dichtbij geweest! Gewoon in mezelf. Dat heerlijke rustige, ontspannen gevoel kwam niet van de mat, dat was er altijd al. Op de mat waren er gewoon even geen gedachten geweest. Ik was zo bewust bezig met mijn lichaam waardoor ik volledig in het moment was en mijn natuurlijke welzijn de ruimte kreeg.
In de hectiek van het dagelijkse leven kwamen alle gedachtes met een treinvaart weer terug, samen met alle bijbehorende gevoelens.

En wat had ik veel bedacht!
Ik ontdekte dat ik mezelf, geheel onbewust en onschuldig, allerlei regels had opgelegd hoe mijn leven het best geleefd kon worden. En ik geloofde ook echt dat dat de ‘juiste’ regels waren. Maar tegelijkertijd werden die regels, die ik zelf bedacht had, mijn stress.

Nu ik inzicht heb gekregen in de werking van de menselijke ervaring, heb ik nog steeds wel eens stress en nare gevoelens.
Maar nu weet ik dat een vervelende gemoedstoestand helemaal niet erg is en ook niet weg hoeft. Dat dat hoort bij ons menszijn en dat ze vanzelf weer verdwijnen.
Wetende hoe deze gemoedstoestanden ontstaan en wat er onder die gemoedstoestanden áltijd aanwezig is (je natuurlijke welzijn), geeft zo veel meer inzicht en ruimte. Ruimte om te zien dat elk moment verandert. Dat gemoedstoestanden komen en gaan en dat wij ons daar niet mee hoeven bemoeien. Life happens!

Ik zit nog steeds met heel veel plezier op de yogamat, maar niet meer met een doel. Ik geniet van alle bewegingen en voel hoe fijn het voor mijn lichaam is.
Wil jij ook stoppen met zoeken naar manieren om je lekker te voelen?
Kom dan eens kletsen met mij of een van de andere 3p coaches die je kunt vinden op www.3pcommunity.nl.