Gezond eten

naamloos-17

Wat is tegenwoordig gezond eten…? Je ziet door de diëten het bos niet meer. Wel brood, geen brood of alleen zuurdesem- en speltbrood. Wel zuivel of niet? Biologisch of gewoon. Vegetarisch, veganistisch of alleseter? Ik ben ervoor om gewoon eens te luisteren naar je lichaam. Wat heeft je lijf nodig? Lijkt heel simpel, maar blijkt erg moeilijk, luisteren naar het lichaam. We willen het beste voor ons lichaam. We willen ons fit en gezond voelen. Dan is het wel zo handig om dat te eten waar je lichaam blij van wordt. En dat is voor iedereen weer anders. Ieder lichaam heeft zo z’n behoeftes en verboden. De een heeft moeilijke darmen en is gebaat bij het ene soort voedsel en de ander heeft een lastige huid en heeft weer andere voedingsmiddelen nodig.

 

Zo is ons lichaam ook opgebouwd uit Dosha’s. Dit zijn dynamische energieën in het lichaam. Iedereen is geboren met een bepaalde combinatie. Deze dosha’s zijn beïnvloedbaar door het weer, je levensomstandigheden en je voeding. Zodra je je voeding en leefomstandigheden gaat aanpassen aan je dosha’s zul je merken dat je je veel lekkerder gaat voelen. En het gekke is, soms blijk je al zo te leven of te eten in overeenstemming met je dosha’s. Je gruwelt bijvoorbeeld van koude dranken en dan blijkt dat je een vata type bent en warme dranken juist heilzaam voor je zijn. Lees hier meer over de dosha’s en welke type jij bent.

imagesre02ksqb

Ook zonder de kennis van de dosha’s kun je eten wat goed voor je is. Meestal eet je het ‘verkeerde’ als je eet uit gewoonte, verveling of door een emotie (verdriet, angst of boosheid). Ken je die momenten waarop je snakt naar iets zoets, zouts of stevigs? Dan vertelt je lichaam je wat het nodig heeft. En ja, dan kun je ook naar chocola, chips of fastfood grijpen. Maar misschien heb je iets anders, iets verantwoordelijks wat je ook heerlijk vind om te eten. En anders gewoon maar die chocola. Zolang het maar geen regelmaat wordt.

imagesj9zy6jsx

Ik ben zelf allesbehalve een gezondheidsfreak. Meer een levensgenieter. Ja, ik hou van gezond eten, maar kan ook heel blij worden van een patatje of frikandel. En ja, ik weet hoe slecht dat kan zijn. Maar ik eet het niet iedere dag! Zelfs niet iedere week of maand. Ik ben gek op een lekkere romige latte macchiatto, maar eet ’s ochtends een bak havermout met amandelmelk. Ik kan de ene middag lunchen met een kom fruit met zaden en noten. En de volgende dag een pizza bol nemen.

imagesxhuje6b3

Je zult merken, wanneer je jezelf geen dingen ontzegt en echt luistert naar je lichaam, je vanzelf grijpt naar de gezonde variant van je trek. Dagelijks op de mat (of op de bank) en even de aandacht op je lichaam brengen in plaats van op de buitenwereld, zorgt dat je dichter bij jezelf komt en hoort wat je lichaam je wil vertellen. Eet smakelijke en geniet!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *