Tem je geest

 

naamloos-5
Heb je wel eens in de gaten hoe vaak je door je gedachtes in beslag wordt genomen? Dat je onder de douche of terwijl je je tanden poetst met hele andere dingen bezig bent dan met douchen of tandenpoetsen? We doen het bijna de hele dag! Ik had er de afgelopen weken weer enorm last van, maar had het niet eens door. Ik voerde hele gesprekken met mensen in m’n hoofd terwijl ik stond te koken, dacht aan situaties op m’n werk terwijl ik aan m’n ontbijt zat, ik was gewoon de hele dag met andere dingen bezig dan die ik fysiek deed. Al die stemmetjes, alsof ik een meervoudige persoonlijkheid heb, die me van alles te vertellen hadden over allerlei situaties. Onrustig werd ik ervan!

Totdat ik bij toeval (…of niet..) het boek van Ruby Wax tegen kwam: ‘Tem je geest’. Grappig toch, hoe sommige dingen op je pad komen. En grappig is dit boek zeker! Misschien ken je Ruby Wax wel als die heerlijke Engelse comédienne van TV. Lekkere droge humor, lekker sarcastisch. Nooit geweten dat zij met enorme depressies rond liep. Ruby besloot tijdens haar depressie een studie neurologie te doen om erachter te komen waardoor zij nou steeds zulke stemmingswisselingen had en ontdekte dat alles wat we doen en alles wie we zijn gebeurd in de hersenen. Gedachtes creëren bepaalde stofjes die erg goed of erg slecht voor je zijn. En gedachtes worden bepaald door je genen, je omgeving en de maatschappij waar je vandaan komt.

Angst is de oorzaak van elk probleem. Het is de bron van alle vooroordelen en negatieve emoties zoals boosheid, afgunst en bezitsdrang. Als je vrij van angst was zou je je in deze wereld volmaakt gelukkig kunnen voelen. Je zou nergens een probleem van maken. Je zou dan voor niets of niemand uit de weg gaan”

Ik ben enorm geïnteresseerd in alles wat met de geest en de mens te maken heeft, dus toen ik dit boek ‘toevallig’ tegenkwam werd ik direct getriggerd door de titel. Al lezende herkende ik mezelf direct en zag ik opeens waar ik, of eigenlijk m’n hersenen, mee bezig zijn! Ik werd compleet in de maling genomen! Ik weet best wel dat de geest vreemde spelletjes met je kan spelen, maar dat het zo sneaky gaat was ik even vergeten. Zodra je je aandacht laat verslappen, neemt die geest een loopje met je. Met alle gevolgen van dien: onrust, somberheid, geïrriteerd zijn, enz… Mindfulness, zo stelt ook Ruby Wax, is je redding. Het zorgt er niet voor dat die geest je voor altijd met rust laat en je nooit meer last hebt van ongewenste gedachtes, maar het zorgt er wel voor dat je je aandacht constant richt op wat écht belangrijk is: het hier en nu. Je maakt het op hol geslagen paard weer rustig en kalm.

“ We leren manieren waarop we bewust onze eigen hersenen opnieuw kunnen vormen. Zelfregulatie betekent dat we werkelijk onze eigen hersenen opnieuw kunnen programmeren door een activiteit van het ene naar het andere gebied te kunnen verplaatsen door verschillende hormonen aan te zetten die ons stimuleren of kalmeren. Ik ben van mening dat het leren van deze vaardigheid tot zelfregulatie de post-therapie tijd is.”

 

Het boek leest lekker. Kan ook niet anders als het geschreven is door een comédienne . Ook al is het stuk over de werking van de hersenen met zijn neuronen en neurotransmitters best lastig, Ruby legt het op een makkelijk te begrijpen manier uit. En ondanks haar openheid over haar eigen depressie, vind je nog steeds die droge, sarcastische humor terug. 

Ook al is mindfulness de sleutel tot het temmen van je geest, het is best lastig om je aandacht naar een punt te brengen terwijl die gedachtes aan je blijven trekken. Toch loont het om door te zetten. Blijf oefenen! Ieder moment van de dag geeft je de kans om aandachtig te blijven in het moment. Vind je het moeilijk om dit in je eentje te doen, zoek dan een cursus op of boek een privéles bij mij.
Als je het boek digitaal zou willen lezen, laat dan hieronder je mail adres achter, dan stuur ik het je toe.

“ Als je leert om je hersenen te gebruiken zoals ze gebruikt kunnen woren, ervaar je misschien dat moeilijk te vangen ding dat ‘geluk’ of ‘rust’ wordt genoemd. Toch schijnt wat er tot nu toe bekend is in de wetenschap niet door te sijpelen naar de massa en ook schijnt het publiek niet te willen dat het door sijpelt”
naamloos-4

12 gedachten over “Tem je geest

  1. Volgens mij heeft Ruby het hier eens in rtl late night over gehad, zoiets staat mij bij. Misschien heb ik het mis en was het bij een andere talkshow, maar ik was het bestaan van haar boek vergeten, totdat jij het vanochtend er over had. Inmiddels wil ik het boek wel lezen, omdat het mij nu ook meer aanspreekt.

  2. In het Hier en Nu blijven is een hele uitdaging in alle waan van de dag. Laat het boek maar komen. Goed om te lezen hoe anderen Mindfull in het leven zijn komen te staan. Dankjewel!

  3. Ja, vanochtend hebben we het erover gehad. Je hebt me nieuwsgierig gemaakt, dus laat maar doorkomen dat boek ?. Dank alvast!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *