Je plek zoeken in de drukte van alledag….

De afgelopen maanden waren vol en druk…héél druk! Binnen een week een huis verkocht en een nieuw huis gekocht. Een ontzettend leuk authentiek huis aan de vecht, waar heel veel aan moest gebeuren…. En nog steeds. Al 3 maanden zitten we in een grote verbouwing en dat gaat je niet in je koude kleren zitten. Tel daar nog 2 pubers bij op die helemaal niet willen verhuizen en werk wat ook nog steeds doorgaat, dus je kunt je misschien voorstellen dat ik het af en toe niet meer zag zitten…

Gelukkig is er yoga! Wat zou ik zonder moeten. Het principe Pratyahara ( het terugtrekken van de zintuigen, de vijfde stap op het 8 voudige pad van Patanjali, de grondlegger van yoga) kwam hier zo goed van pas.
In het oude huis had ik een vast yoga plekje. Een plek waar ik me terugtrok om m’n houdingen te doen of gewoon alleen even te mediteren. Zelfs het zitten op de mat gaf me al rust. De afgelopen maanden hebben we in een tussenwoning gewoond en nu dus in een (veel kleiner) huis vol met bouwspullen en verhuisdozen.
Een hele kunst om weer een plekje te vinden om m’n mat neer te leggen. Een plekje waar ik me helemaal op m’n gemak voel.

Maar weet je wat nou zo grappig is? Ik heb ondervonden dat zo’n plekje helemaal niet nodig is.
Op het moment waarop ik m’n ogen sluit, m’n aandacht naar binnen breng (pratyahara) en de grond onder m’n lichaam voel, maakt het helemaal niet meer uit waar ik zit. Wanneer ik mijn houdingen doe is m’n aandacht daar waar ik de beweging voel, wanneer ik mediteer is m’n aandacht daar waar mijn ademhaling is. Yoga kun je overal doen! Tussen de verhuisdozen, in de gang zoals op de foto of waar je dan op dat moment maar een matje kan uitrollen.
Hoe groot of klein de ruimte ook is, hoe vreemd de geluiden, het maakt niet uit want je aandacht breng je naar binnen.

Probeer het maar eens, wanneer je gewoon op de bank zit, of in de rij voor de kassa. Je ziet, hoort, voelt en denkt nog steeds van alles, maar je laat die indrukken niet helemaal toe. Het lijkt alsof je een soort glazen bol over je heen visualiseert, waar die indrukken niet doorheen kunnen. Klinkt misschien een beetje zweverig, maar het werkt echt! Doordat je die indrukken buiten laat, gaat je brein (je denken) zich er ook niet mee bemoeien. Heerlijk rustig!

Wij blijven nog even klussen ?

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *