Hoe laat je de magie van yoga werken…..?

Van alle kanten werd je geadviseerd om yoga te gaan doen. Je bent nu al een aantal weken bezig, je doet precies wat de juf zegt, maar merkt nog niet echt verschil. Je wordt een beetje ongeduldig en vraagt je af of dit nu echt wel iets voor jou is. Waar blijft dat fijne gevoel waar alle andere yoga beoefenaars het over hebben?

Yoga is een levensfilosofie.
Je neemt de kennis, die je gaandeweg opdoet via yogalessen, cursussen, boeken, social media en websites, met je mee en gebruikt deze gedurende je leven, met als doel weer verbinding te maken met je Zelf, met het groter geheel, met wat er ècht toe doet.

Met vallen en opstaan, dat dan weer wel. Want we willen het zo graag goed doen. We volgen ‘de regels’ op zonder er echt bewust van te zijn wat deze ‘regels’, of liever gezegd leidraden, echt voor ons doen. We voeren houdingen uit zoals het in het boekje staat of zoals de docent zegt en gaan zoals het hoort 10 minuten per dag zitten mediteren.
Maar het komt niet echt binnen.

Tips en tricks zijn waardevol, maar pas als je ze eerst echt hebt gevoeld en ervaren kunnen ze echt wat voor je doen. Als je het dan eenmaal door hebt, dan heb je een parel te pakken. Dan hoef je niet dagelijks op je mat te zitten om het effect uit een houding te halen.
Een simpele voorover buiging doen terwijl je wacht tot het water kookt, met complete aandacht voor je lichaam en ademhaling doet dan al wonderen.
Op het toilet even een ademhalingsoefening doen, terwijl je bewust voelt hoe je voeten de grond raken, of gewoon in de rij voor de kassa je zintuigen terugtrekken. Een paar simpele nekstretches achter je bureau, met volledige aandacht.

Op deze manier is yoga altijd bij je en hoef je niet te wachten op dat ene uurtje les in de week. Elk moment van de dag en waar je ook bent kun je de yoga toepassen.
En het grappige is, dat zodra je ‘het door hebt’ alles ook vanzelf gaat. Je merkt dat je opeens minder en gezonder gaat eten. Terwijl je daarvoor elke keer een nieuw dieet probeerde en niets lukte. Je merkt dat je in lastige situaties opeens rustig blijft in plaats van zenuwachtig te worden.
Je wordt automatisch aangepast aan het leven wat voor jou bestemd is. Dat noemen we dan ‘Going with the flow’. De dingen gebeuren op het moment dat het nodig is. Niet wanneer jij vind dat het nodig is.

Let the magic happen! Doe je yoga vanuit je eigen gevoel. De toverwoorden zijn Aandacht, Ademhaling en Bewust zijn. Voel in een houding wat er gebeurt wanneer je deze 3 elementen toepast. Voel het van je pink tot aan je kleine teen!
Het leven verandert niet, problemen zijn niet opeens verdwenen, maar jíj bent veranderd.Je gaat dingen zien zoals ze werkelijk zij en niet zoals jij denk of vind dat ze zijn.
Het leven blijft de beste leerschool en we zijn nooit uitgeleerd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *